גג סוכה שומרונית עשוי פירות

על טעם וריח אין להתווכח, אבל לפי מגזין פורבס, אחת הטחינות האהובות ביותר על הישראלים היא טחינת הר ברכה. מאחורי הטחינה הטעימה נמצא סיפורה של אחת הקהילות המעניינות בישראל: קהילת השומרונים.

בסדרת הפסיפס הישראלי אנחנו רוצים להכיר טוב יותר את החלקים השונים בחברה הישראלית על ידי התמקדות בסוגי האבנים השונות המרכיבות את הפסיפס העשיר שלנו. הפעם נפנה זרקור אל קהילת השומרונים.

חמישה דברים שאולי לא ידעתם על קהילת השומרונים

1. המקום הקדוש לשומרונים הוא הר גריזים, ולשם מתבצעת עלייה לרגל בשלושת הרגלים (פסח, שבועות וסוכות). על פי המסורת השומרונית, הר גריזים היה מיקומו של גן עדן, שם התרחשה עקדת יצחק, שם עגנה התיבה של נח לאחר המבול ועוד.

2. השומרונים מאמינים כי הם שומרי התורה המקורית, לפי נוסח ייחודי של התורה הכתוב בכתב שומרוני הדומה בצורתו לכתב העברי הקדום. בין הנוסח השומרוני לנוסח היהודי קיימים הבדלים, אשר הבולט שבהם הוא הדיבר העשירי, שבו מופיעה בגרסה השומרונית בניית מזבח בהר גריזים.

3. מנהיג הקהילה השומרונית הוא הכוהן הגדול, התפקיד החשוב והמכובד ביותר בקהילה השומרונית. הכוהן הגדול השומרוני היום הוא עובדיה כהן בן וואסף כהן. על פי המסורת השומרונית עובדיה כהן הוא הכוהן הגדול ה-134 מאז אהרון הכוהן והוא צאצא ישיר שלו.

4. כאמור, במפעל שנמצא בבעלות שומרונית מיוצרת טחינת "הר ברכה" הידועה. המפעל נמצא על הר גריזים ומייצר כ-1.5 טון טחינה ביום. מרבית התוצרת נמכרת בישראל וחלקה הקטן מיוצא ונמכר בארה"ב, אוסטרליה ואירופה.

5. השומרונים חוגגים את סוכות ונוהגים לבנות סוכה באופן שמזכיר את הסוכה היהודית. עם זאת, ישנם כמה הבדלים בין המסורות, אשר הבולט שבהם הוא שהסוכה נבנית בתוך הבית. הסיבה: במהלך ההיסטוריה אויבי הקהילה פגעו בסוכות השומרונים שנבנו בחוץ, והשומרונים נאלצו להכניס את הסוכה לתוך ביתם. עוד בולט בסוכה השומרונית הוא הגג הססגוני שלה, המקושט על ידי פירות.

שיתוף ושליחה

לוגו

עוד במגזין

לוגו
דילוג לתוכן