אורג שטיחים פרסים

את חג הפורים, שמציין אירועים שהתרחשו בשושן, בירת ממלכת פרס, לפני יותר מ-2,500 שנה, כולם מכירים. אבל אולי לא ידעתם שמאז ועד היום היהדות בפרס, איראן של היום, מתקיימת ברצף, ויש לה מנהגים ייחודיים ומסורת עשירה.

לכבוד אחת הקהילות היהודיות העתיקות בעולם והיהודים הרבים שעלו ממנה לישראל, קבלו הצצה על עוד אבן בסדרת הפסיפס הישראלי – העולים מאיראן.

שורשי הקהילה

אין תאריך מדויק שאליו אפשר לתארך את ייסודה של הקהילה היהודית הראשונה בפרס, אך מקובל לתארך אותה לשנת 538 לפנה"ס, כאשר כורש, המלך הפרסי שכבש את האימפריה הבבלית, התיר ליהודים לחזור לארצם ולהקים את בית המקדש. גיבורי המגילה, כמו היהודים הפרסים של היום, הם צאצאים של מי שבחרו לא לעלות לארץ, אלא להשתקע במעצמה העתיקה.

קבר מרדכי ואסתר

הדיון על הימצאות שריד לקברי מרדכי היהודי ואסתר המלכה מתייחס לכמה מסורות סותרות. אחת המסורות קושרת את גיבורי המגילה למבנה קבר בעיר המדאן שבמערב איראן. לפי אותה המסורת, כתרה המלכותי של אסתר הוטמן במבנה, אך נלקח משם בהמשך. עד היום נוהגים יהודי איראן לעלות לאתר, בעיקר לצורך תפילה למציאת זיווג. לפי מסורת נוספת מיקומו של הקבר נמצא בישראל – בסמוך לברעם.

ראשית הציונות

העלייה של קבוצות יהודים מפרס לארץ ישראל התחילה כבר בשנת 1884, במקביל לעלייה הראשונה מאירופה ומתימן. אך פעילות ציונית התקיימה באיראן בגלוי רק לאחר הצהרת בלפור ב-1917, אז הוקם באיראן גם הארגון הציוני הראשון, שנקרא "ההסתדרות הציונית בפרס" (הסצ"פ). ההסתדרות פעלה עד שעלה לשלטון רֶזָא שאה פהלווי, השליט החילוני הראשון של איראן, ב-1925. תחת המשטר החדש, החלה המדינה בתהליכי מודרניזציה וחילון, והיהודים נסחפו בתנועה הלאומית האיראנית והחלו להשתלב בה. עם זאת, פרצופו האמיתי של השאה התגלה במלחמת העולם השנייה, אז בחר לצדד בנאצים, ולאחר המלחמה התחדשה הפעילות הציונית.

העלייה

לאחר קום המדינה, בזכות שיתוף פעולה של ישראל עם ממשלת איראן, התחילה איראן לשמש תחנת מעבר של יהודים שעלו ממדינות אסיה לישראל. נוסף על כך, יהודים איראנים משכבות אוכלוסייה שונות ומיישובי הפריפריה של איראן בחרו לעלות לארץ גם הם. העלייה מאיראן נמשכה לכל אורך המאה ה-20, אך החלה להתמעט לאחר המהפכה האסלאמית שעברה המדינה ב-1979. מאז קום המדינה ועד היום עלו לישראל כ-80,000 יהודים מאיראן, מתוכם כ-22,000 שעלו עם קום המדינה, וכ-24,000 שעלו בעקבות המהפכה האסלאמית.

יוצאי פרס בישראל

בין יוצאי פרס המפורסמים בארץ אפשר למנות את הזמרת והשחקנית ריטה (יהאן-פרוז), שעלתה לארץ מאיראן כילדה בשנת 1970, את הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר שאול מופז, שעלה לארץ בגיל חמש בשנת 1957, את חתן פרס ישראל הרב פרופ' עזרא ציון מלמד-כהן, ורבים אחרים במגוון תחומי עשייה.

שיתוף ושליחה

לוגו

עוד במגזין

לוגו
דילוג לתוכן