קבוצת עולי נפש בנפש בנמל התעופה בן גוריון

בדרך כלל כאשר מדברים על ה"עליות" לישראל, אנחנו נזכרים בעליות "היסטוריות" כמו העלייה הראשונה והשנייה. אבל האמת היא שעלייה היא לא אירוע היסטורי חד פעמי, אלא תהליך מתמשך, שממשיך ומצרף קהילות חדשות ומעשיר את הפסיפס הישראלי.

העלייה הגדולה ביותר בעשורים האחרונים, למשל, מגיעה אלינו מהמדינה שבה הקהילה היהודית השלישית בגודלה בעולם – צרפת, ויש לה שפה, תרבות ותפיסות עולם משל עצמה. אז אספנו כמה עובדות מעניינות על העולים מצרפת והשתלבותם בפסיפס הישראלי.

העלייה במספרים

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשבע השנים האחרונות עלו לישראל יותר מ-25,000 עולים מצרפת, שנקלטו במגוון ערים ויישובים, שהבולטים שבהם הם נתניה, ירושלים, תל אביב, אשדוד, רעננה, אשקלון, אילת, בית שמש, חדרה, בת ים וחיפה. אך הפוטנציאל לעלייה מצרפת גדול בהרבה. ההערכה היא שכיום מתגוררים בצרפת כ-450,000 יהודים. לפי סקר שערכה ממשלת צרפת, כמחציתם מעוניינים לעזוב את צרפת, רובם לישראל. את הפוטנציאל הזה יהיה אפשר לממש, לפי קעליטה, ארגון הגג של עולי צרפת, על ידי השקעה בחינוך.

הסיבות לעלייה

לפי סקר של מכון גיאוקרטוגרפיה 33% מהעולים מדווחים כי בחרו לעלות לישראל מסיבות ציוניות ודתיות, לעומת 32% שציינו כי הסיבה קשורה לעלייה במקרי האנטישמיות ולירידה בתחושת הביטחון האישי שהגיעה בעקבותיה. משבר הקורונה הביא אף הוא לגידול במספר העולים. בכל מקרה, נראה כי המניע לעלייה אינו מצוקה קשה, והעלייה מצרפת נחשבת לעליית "יש ברירה": רוב העולים מצרפת מגיעים עם השכלה גבוהה ומקצוע (51% מגיעים עם 16 שנות לימוד ומעלה), ומשאירים מאחוריהם איכות חיים גבוהה.

אשכנזים או ספרדים?

הכינוי "אשכנזים" נטבע על שם אזור "אשכנז" בגבול צרפת–גרמניה, שם היה הריכוז היהודי הראשון באירופה, ומשם הגיעו יהודים לארצות מזרח אירופה. נוסף על כך, לאורך המאות ה-19 וה-20 כבשה צרפת וסיפחה מדינות בצפון אפריקה. אז, התייחסה ממשלת צרפת ליהודים בארצות אלה באופן שונה מאשר לתושבים המוסלמים, ואִזרחה חלק מהם. באמצע המאה ה-20 ראו יהודי צפון אפריקה כי הנסיגה הצרפתית קרבה, ורבים מהם היגרו לצרפת. אז התשובה לשאלה היא: גם וגם. עם זאת, מאז שנות ה-60 של המאה הקודמת, רוב יהודי צרפת מגיעים ממוצא צפון אפריקאי ומתפללים בנוסח עדות המזרח.

דתיים, חרדים או חילונים?

הקהילה היהודית בצרפת דומה לזו שבישראל במגוון הזהויות הדתיות שלה: יש בה חרדים, דתיים וחילונים. עם זאת, רוב יהודי צרפת לא מזהים את עצמם עם אף זרם ספציפי ביהדות, אלא מגדירים את עצמם בהגדרות כלליות כמו "מאמינים" או "שומרי מצוות", מה שמקשה על הכנסתם לתבניות הסטטיסטיות הישראליות המוכרות.

השיבה לצרפת

לפי ארגון קעליטה, כ-10% מהעולים מצרפת חוזרים לארצם בשלוש השנים שלאחר העלייה. אחד הפערים שמקשים עליהם הוא הפער בין הגאווה הצרפתית ותחושת השליחות שבעלייה לבין התפיסות הישראליות הרגילות כלפי עולים, ככאלה אשר מגיעים לכאן כי אולצו לעשות כן מסיבות כלכליות או אנטישמיות. פער זה מתבטא גם בקשיים למצוא עבודה בארץ, אשר לא מכירה ברבים מהתארים או הרישיונות המקצועיים שעימם מגיעים העולים. לפי סקר שנערך בשנת 2017, 37% מהעולים מצרפת לא מוצאים עבודה בישראל. לפי נתוני הארגון, כ-60% מהעולים לא מצליחים לרכוש דירה בישראל.

שיתוף ושליחה

לוגו

עוד במגזין

לוגו
דילוג לתוכן