פודקאסט פרופ' רובינשטיין

קישור לפרק בספוטיפיי

בפרק הראשון של פודקאסט ההסכמות שוחח ד"ר עו"ד גלעד וינר, מנהל הקונגרס הישראלי, עם שופט העליון בדימוס אליקים רובינשטיין על הקיטוב הפוליטי, מערכת המשפט, ועל תפקידה של המנהיגות בהגעה להסכמות

כבר חמישים שנה שאליקים רובינשטיין משקיע את זמנו ואת מרצו בעשייה ציבורית וחברתית. הוא היה מזכיר הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה, הוא השתתף בצוותי המשא ומתן של ישראל כמעט בכל תהליכי השלום, ואף הוביל את המשלחת בחתימת הסכם השלום עם ירדן, ולבסוף כיהן כמשנה לנשיאת בית המשפט העליון. מאז פרש מכס השיפוט, הוא עוסק בנושאים חברתיים במגזר השלישי, ובין היתר משמש ראש הפורום המייעץ של הקונגרס הישראלי.

בשיחה עם ד"ר גלעד וינר, מנהל הקונגרס, התייחס רובינשטיין למצב של מערכת המשפט שאותה הוא רואה כ"לא מושלמת, כי היא אנושית", אך בשורה התחתונה היא "נכס אסטרטגי של מדינת ישראל, שנמצא כיום בסכנה". התיקון העיקרי שמערכת המשפט זקוקה לו, לפי רובינשטיין, הוא בכלל ביעילות המערכת שכן "לדעתי, לאזרח שלא מתקשקש בפוליטיקה, אלא זקוק לבית המשפט, יותר חשוב שהקצב יהיה מהיר, שהתיק יוגש וייגמר".

רובינשטיין מתעקש להישאר אופטימי ולחתור להסכמות. "אני באופן אישי מאמין שאפשר להגיע להסכמות בכל נושא. כי הפערים האמיתיים בנושאי הליבה של ניהול המדינה ניתנים לגישור. המחלוקות הן בשוליים".

את האופטימיות שואב אולי רובינשטיין מהניסיון העשיר שיש לו במשא ומתן ובהגעה להסכמות היסטוריות. בשיחה, סיפר על האתגרים שנצבו בפניו בהסכמי השלום עם ירדן ועם מצרים, ועל הדרכים להתגבר עליהם. "המילה כבוד היא מאוד חשובה, גם פנימית וגם חיצונית. ישנו המושג ההלכתי 'כבוד הבריות'. כשאתה מדבר עם צד אחר, פנימי או חיצוני, אתה צריך לכבד אותו, גם אם אתה חולק עליו". נוסף על כך, המליץ השופט רובינשטיין על יצירתיות, ועל מנהיגות חזקה.

אחד הנושאים שחשובה בו ההסכמה הוא מעמדם של ערביי ישראל. רובינשטיין התייחס לכך, וסיפר על הניסיונות להגיע לפשרה בנושא חוק יסוד הלאום: "אני מאוד מצטער על זה שלא הכניסו שוויון אינדיווידואלי לחוק יסוד הלאום או לחוק יסוד כבוד האדם. הייתי מעורב בניסיון להגיע לנוסחה שלא תפגע בליבה של חוק יסוד הלאום, ויחד עם זה תיתן תחושת שותפות לערבי הישראלי, וזה ממש לא בשמיים".

לבסוף, הזכיר השופט רובינשטיין את החשיבות בחתירה להסכמות: "אין לנו הלוקסוס לחשוב שאי אפשר להגיע להסכמות חשובות, פנימיות וחיצוניות", והתייחס גם לתפקיד של האזרחים, מימין ומשמאל, שרוצים לחתור להפסקת החיכוך: "לפי דעתי, אזרח צריך, מלבד חייו הרגילים, גם להביע את דעתו. והיום העולם פתוח להבעת דעות יותר מאי פעם".

*הפרק הוקלט בדצמבר 2022, ומתייחס לאירועים שהתרחשו באותה עת.

שיתוף ושליחה

לוגו

עוד במגזין

לוגו
דילוג לתוכן