פודקאסט ההסכמות - ראיון עם מיה אוחנה מורנו


קישור לפרק בספוטיפיי

בפרק השלישי של פודקאסט ההסכמות שוחח ד"ר עו"ד גלעד וינר, מנהל הקונגרס הישראלי, עם מיה אוחנה מורנו, שעמדה בראש המיזם "אנשים אחים אנחנו", על האפשרות לייצר שיחה בחברה שסועה ועל שיקום האמון שנשבר

כמה ימים לפני יום הנישואים שלה, באוגוסט 2006, קיבלה מיה מורנו הודעה ששינתה את חייה: בעלה, סא"ל עמנואל מורנו, נהרג בפעילות מבצעית בלבנון. מאז ועד היום מקדישה מיה את חייה לאיחוי הקרעים בעם, ולבניית קשרים בין הקבוצות השונות המרכיבות את החברה הישראלית.

בשיחה עם ד"ר עו"ד גלעד וינר סיפרה מיה על המסע האישי שעברה מהילדות במשפחה חילונית בחצי האי סיני והפינוי ממנו בגיל תשע, דרך החזרה בתשובה והחיים בגוש קטיף, הנישואים שנגדעו אחרי שבע שנים בלבד, והמורכבות של החיים מאז. "השכול שינה אותי. אני חושבת שיש משהו בשבר של הלב, שמאפשר ליותר דעות להתקיים בתוכו. אני יודעת שזה קורה אצלי פיזית ממש. הלב שלי שבור, ומשהו קורה בשבר, שמאפשר ליותר דברים להיכנס פנימה. אני לא נעולה על דעה אחת".

כיום, עוסקת מיה במציאת האיזונים בין העמדות השונות, ובפיתוח של יכולת ציבורית להכיל את המורכבויות שיש בכל אחד ואחת ומאיתנו. "רק כשאני אכיר בערך ובחשיבות של העמדה שלך, ואתה תכיר בערך ובחשיבות של העמדה שלי, יהיה איזון. ואני חושבת, דרך אגב, שהאיזון הזה הוא הנושא של הוויכוח. למה אנחנו מזדעקים פה – האם יש איזון? האם נשבר האיזון? איך נראה האיזון? ההבנה שנדרש איזון, ושאין כאן קול אחד שרק הוא צודק, היא השיח שאליו אנחנו צריכים להגיע".

אז איך עושים את זה? מיה אוחנה מורנו עוסקת בפרקטיקה. בעת הקלטת הפרק עמדה מיה בראש המיזם "אנשים אחים אנחנו" שמפיק מעגלים בוני אמון בכל רחבי הארץ. כל מעגל מורכב מכ-20 אנשים, בעלי דעות מגוונות, שנפגשים פעמיים לשיחה כנה באורך מצטבר של תשע שעות. "המפגש הראשון הוא בדרך כלל מאוד סוער ברמה של 'טוב, בכלל לא בטוח שיש לנו עניין בזה'. המעגל השני הוא בדרך כלל מעגל הרבה יותר עמוק. אנחנו שואפים להפגיש כמה שיותר אנשים פנים אל פנים, לשיח שהוא בהתחלה מאוד רגשי, אבל המטרה היא בסוף להגיע למשהו יותר פרקטי". כיום, היא עומדת בראש מיזם חדש בתחום.

גם למול הרוחות הסוערות בחברה הישראלית היום, אוחנה מורנו נשארת אופטימית. האופטימיות שלה נובעת ראשית כול מאמונה שאין ברירה אחרת: "יש לנו רק מדינה אחת. אין לנו עוד אופציה. אי אפשר לבנות פה שני בתים. חורבן כבר עברנו פעמיים, אז אנחנו יודעים איך גם זה נראה בהיסטוריה שלנו כעם". עם זאת, היא טוענת בתוקף, האופטימיות שלה נסמכת גם על המפגש הכן שלה עם המציאות: "'אני כל הזמן פוגשת לבבות של אנשים ואת הרצון שלהם לקשר. זה העולם שאני נמצאת בו, זה מה שאני פוגשת כל הזמן. לדעתי, גם מה שקורה היום ברחובות זו לא זעקה של 'אנחנו ננצח, אנחנו נוכיח, ואנחנו נראה לכם שאנחנו צודקים' אלא זעקה על הדבר המאוד יקר שקוראים לו מדינת ישראל".

גם כשהמשימה נראית בלתי אפשרית, אוחנה מורנו קוראת לחשיבה יצירתית, ולאומץ מול האתגר. היא לוקחת דוגמה מעולם המבצעים המיוחדים, תחום העיסוק של עמנואל ז"ל: "במבצעים מיוחדים, מגדירים לך משימה. אתה יכול להגיד שזה לא אפשרי, אבל לא שאלו אותך אם זה אפשרי, אמרו לך מה אתה צריך לעשות, ואתה תמצא את הפתרון. אני מרגישה שבמציאות שאנחנו נמצאים בה היום, כולנו נכנסנו למרחב המ"מ. בואו נצא מהקופסה, נתחיל לחשוב יותר יצירתי, ונפסיק לפחד משינוי".

שיתוף ושליחה

לוגו

עוד במגזין

לוגו
דילוג לתוכן